Der er meget, der skal tages hånd om, når der er nogen, der dør. Man skal bearbejde sorg og ikke mindst klare en række praktiske ting. Herunder bankkonti og depoter. Derfor er dødsfald altid hårde, og det er nemt at miste overblikket over alt. Især hvis den afdøde er en ægtefælle eller samlever, som var den person i husstanden, der havde overblik over økonomien. I artiklen her giver vi dig overblik over, hvad der sker, når en bankkunde dør.
Konti og depoter bliver spærret
Når en person dør, starter banken med at lukke afdødes netbank og spærre konti. Ligesom den spærrer den afdødes eventuelle depoter. CPR-registret giver automatisk banken besked, så den kan handle hurtigt. Hvis den afdøde på dødsdagen har bankgæld eller penge stående på kontoen, kontakter banken skifteretten. Er der ingen penge på kontoen, lukker banken bare kontoen.
Skifteretten bliver kontaktet
Det er ulovligt for andre at tilgå afdødes konti og bruge afdødes penge. Derfor kontakter banken skifteretten, hvis der er et indestående, så skifteretten kan udarbejde en skifteretsattest. skifteretten går så i gang med at behandle boet og udarbejde en skifteretsattest.
Hvis den afdødes ægtefælle eller samlever også står registreret i banken, vil banken et stykke tid senere typisk også kontakte ægtefællen for at finde ud af, hvad der fx skal ske med betalingsaftalerne på den afdødes konti samt fælleskonti.
Hvad er en skifteretsattest?
Attesten dokumenterer altså, at skifteretten har bearbejdet afdødes bo, og at den er givet videre.
Bo skiftes
Nogle uger efter dødsfaldet indkalder skifteretten dig til et møde, hvis det er dig, der har bestilt begravelsen, hvor skifteretten skal finde ud af, hvem der skal arve boet. Efter skifteretten har behandlet den afdødes bo og sendt en skifteretsattest til pårørende, kan der skiftes bo. Når du som pårørende modtager skifteretsattesten, skal du kontakte din bank, så du kan få hjælp til at få adgang til den afdødes konti. I stedet for at optage kviklån kan du som regel bruge afdødes formue til at betale for begravelsen.
Skifteretten oplyser ikke banken, hvem der har arvet den afdødes bo. Derfor skal du som arving sende følgende til banken:
- En kopi af skifteretsattesten
- Legitimation i form af fx en kopi af dit pas eller kørekort, så banken kan frigive arven til den rigtige arving.
Under boskiftet er der mange opgaver, der skal løses, fx:
- kontakte den afdødes kreditorer
- sende formueopgørelse til skifteretten
- betale gæld til kreditorerne
- sælge fast ejendom eller udlægge til arvinger
- betale skat af boet.
Hvad er et dødsbo?
Fælleskonti kan give problemer
Fordi arvingerne som nævnt ikke kan få adgang til den afdødes konto med det samme, bliver det kompliceret, hvis der er tale om en fælles konto. Har du og din ægtefælle kun én konto, som I deler, bliver alt det indestående på kontoen indefrosset. Det vil gøre, at den efterlevende ikke vil kunne betale husleje og andre vigtige regninger. Netbank og kreditkort bliver nemlig spærret.
Banker råder derfor til, at man i stedet for en fælles konto opretter en konto, som specielt har til formål at være et sikkerhedsnet for den efterladte. En konto, hvor der står penge, som den efterlevende skal bruge på husleje og elregninger. Det er meget overvældende at skulle håndtere alle disse praktiske og økonomiske ting midt i en sorgproces. Men der er hjælp at hente. Fx kan du i nogle tilfælde få tilskud til begravelse fra kommunen. Vil du vide mere om, hvad du skal gøre økonomimæssigt i forbindelse med dødsfald, skal du kontakte din bank.