Overtræk – Alt du bør vide

Er du i tvivl hvad det vil sige at have overtræk og har du ikke styr på de forskellige begreber som bevilget og ikke-bevilget overtræk? Så læs med i denne artikel, hvor du bliver klogere på hvad det vil sige at have overtræk på sin konto.

overtræk

Hvad er overtræk, og hvilke økonomiske konsekvenser kan det have for din økonomi? Det følger vi op på i denne artikel. Forhåbentligt bliver du samtidig klogere på, hvordan overtræk fungerer, hvor meget må kan have, hvad det koster og meget mere. I artiklen kigger vi nærmere på:

  • Hvad er overtræk?
  • Hvilke slags er der og hvad koster det?
  • Hvilke konsekvenser kan det gå at have overtræk?

Denne side er skabt til dig, der aldrig har gået synderligt meget op i din personlige økonomi, og som derfor gang på gang har lavet overtræk uden at kende til de egentlige konsekvenser. Den er til dig, der gerne vil lære at blive klogere på din privatøkonomi og dermed også et overtræk.

Forhåbentligt er, at du med denne artikel får nogle gode råd med på vejen, så du fremover ved hvad du skal gøre hvis du overtrækker din konto eller overvejer muligheden for det.

Din personlige økonomi – Dit valg

Til at indlede med er det vigtigt at nævne, at artiklen selvfølgelig tager højde for, at det er din økonomi – det er dig, der bestemmer, hvad der skal ske med den, og hvad der ikke skal ske. Dog vil vi i denne artikel forsøge at sætte et par ord på, hvordan du kan blive klogere på hvad det vil sige at have overtræk, og hvordan du kan forholde dig til dette i forhold til din egen økonomi.

At have overtræk kan nemlig have en negativ indvirkning på din økonomi, kan forringe din status og muligheder i din bank. En hyppigt overtrukket konto, kan nemlig være et resultat af økonomi som er presset. Dette kan f.eks. være i form af for mange udgifter og/eller for megen gæld. Er din økonomi præget af for meget gæld, kan du finde gode råd på LoanScouter til, hvordan du kan afvikle din gæld effektivt og forsigtigt.

Ofte stillede spørgsmål om overtræk

Hvad betyder et overtræk?

Et overtræk opstår i det øjeblik, du har hævet over på din konto med X antal kroner. Det vil sige, at du har forbrugt flere penge, end rådighedsbeløbet, som står på din konto, hvormed din konto går i minus. Hvor mange penge du i realiteten må trække over, kan være forskelligt fra bank til bank og konto til konto.

Som udgangspunkt er det dog en god idé at være opmærksom på, når din konto er overtrukket. Dette i særdeleshed, hvis overtrækket på din konto ikke er bevilget, hvilket ofte afføder høje renter på overtrækket og en eventuel indgriben fra din bank. Har man ofte en overtrukket konto, kan dette desuden skade din kreditvurdering.

betydning af overtræk
Overtrukket konto

Hvor meget overtræk må man have?

Det første spørgsmål, de fleste stiller i forbindelse med et overtræk, er, hvor meget man reelt må have. Som tidligere nævnt, kan dette variere alt efter hvilken bank du har samt hvilken konto og kreditkort du har. På både dankort og visakort kan du trække over, men der kan være en stopklods, hvis nu beløbet pludselig er usædvanligt højt.

Sker det pludselig, at der bliver hævet et stort beløb på din konto – altså penge, du ikke har på din konto – så vil banken kontakte dig, da det kan betegnes som uhensigtsmæssig aktivitet.

Her er der altså tale om flere tusinde kroners overtræk, før banken reagerer på aktiviteten. Dog behøves det ikke være et problem, hvis du selv sørger for at dække beløbet igen samme dag. Hvor meget din konto må være overtrukket, kommer ligeledes an på om det er bevilget eller ikke-bevilget. Nedenfor finder du den eksakte betydning af de to forskellige overtræksformer.

Bevilget og ikke-bevilget overtræk

Der findes to former for overtræk. De to former bliver henholdsvis kaldt for bevilget og ikke-bevilget overtræk. Du har mulighed for at lave en aftale med banken om at din konto må blive overtrukket bevilget (tilladt). Dette er en god idé, hvis du på forhånd ved, at du kommer til at trække din konto over i en periode. Dette kan f.eks. være en fordel, hvis du er ude at rejse og kan få brug for lidt ekstra likviditet. I den forbindelse skal du kontakte din bankrådgiver og lave en overtale omkring et bevilget overtræk.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at du med traditionelle hævekort, som f.eks. MasterCard Debit har du ikke mulighed for at trække over.

Ønsker du at lave et bevilget overtræk og dermed kontakte banken for en aftale, kan du gøre følgende:

  1.  Log på din netbank

  2. Vælg den konto, hvor du ønsker at overtrække

  3. Klik på ’vilkår’

  4. Følg instruktionerne på skærmen

  5.  Vent på, at din anmodning bliver behandlet

Jeg kan ikke betale mit overtræk, hvad gør jeg?

Dette kommer an på, om du har et bevilget eller ikke-bevilget overtræk. Ved et ikke-bevilget overtræk vil du modtage gebyrer for overtrækket som du skal betale. Betaler du ikke dit overtrækket indenfor en periode, risikere du at dit kort bliver spærret. Dette kan ligeledes have konsekvenser for dine lånemuligheder i banken, da du blive stemplet som en dårlig betaler.

Ofte stillede spørgsmål om overtræk

Hvad koster overtræk?

Hvad det koster kommer an på, om der er tale om bevilget eller ikke-bevilget overtræk. Dog er konsekvensen for begge overtrækstyper, at der er renter på – de ligger gennemsnitligt på cirka 10-25 %. 
Derudover er der ofte et startgebyr ved bevilget overtræk på omkring 200 kroner for to måneder. Derefter stiger priserne.

Hvordan undgår jeg overtræk i fremtiden?

Du undgår at overtrække din konto ved eksempelvis at lave et budget over dine indtægter og udgifter, hvorigennem du skaber overblik over din økonomi. Lige så snart du får styr på din økonomi, slipper du for overtræk i din bank.

Hvilke muligheder har jeg for at betale mit overtræk?

Har du allerede overtrukket din konto kan du, hvis muligt, flytte penge fra din opsparingskonto til kontoen som er overtrukket. Har du ikke mulighed for dette, kan du lave en aftale med din bank. Dette kan enten være i form af en afdragsordning eller en konvertering om til et lån f.eks. i form af en kassekredit.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
LoanScouter > Økonomiguide > Privatøkonomi guide > Overtræk – Alt du bør vide