Der er flere årsager til, at det er en god idé at interessere dig for din personlige økonomi. Én af årsagerne er blandt andet, at det bliver lettere for dig i fremtiden at træffe økonomiske beslutninger. Din privatøkonomi vil nemlig selvsagt ændre sig i løbet af dit liv. Det sker i takt med, at du bliver ældre og får nye interesser, men måske også overvejer at investere i større ejendele som for eksempel hus og bil.
Denne side handler netop om, hvad privatøkonomi i det hele taget er, og hvorfor det netop er så vigtigt, at du er opmærksom på den.
En hjælp til dig, der gerne vil blive klogere på din privatøkonomi og økonomiske beslutningsprocesser
Vi guider dig i den rigtige retning, så du nemmere kan træffe en beslutning om lån, og hvordan du tager højde for din livssituation og dine privatøkonomiske behov. Forhåbentligt kan du blive klogere på, hvordan du holder styr på din privatøkonomi i fremtiden.
Du vil derfor kunne læse mere om::
- Privatøkonomi generelt
- Hvordan du kan bevare overblikket og holde styr på din privatøkonomi
- Hvad du bør være opmærksom på i forbindelse med din privatøkonomi
Udfordringer med privatøkonomien? Få råd her
Et resultat af pandemien er blandt andet, at mange oplever udfordringer med privatøkonomien og i den forbindelse oplever et stort behov for at få kontrol over problematikkerne. Der er nemlig ingen tvivl om, at privatøkonomi påvirker din livssituation og den frihed, der er forbundet med at etablere et stabilt, økonomisk grundlag uanset alder.
Har du har været nødsaget til at tage et ekstra lån af flere årsager, kan der være behov for økonomisk luft. Uanset hvordan din situation ser ud, får du her en række brugbare råd, der kan hjælpe dig tilbage på rette, økonomiske spor.
Det absolut bedste værktøj til at holde styr på sin privatøkonomi, er at holde budget over ens privatøkonomi. Fordelen ved et budget er, at du får en vedvarende indsigt i dine indtægter og udgifter. Dermed har du et konstant overblik over, hvor penge mange du har til rådighed månedsvist.
Du får også mulighed for at skabe mere luft i økonomien, da du har lettere ved at identificere steder, hvor du nedbringe dine udgifter og spare penge. Det giver kontrol, som sikre, at du ikke ender i en situation, at du ikke mister styringen over din privatøkonomi.
Hold styr på privatøkonomien
Du får her en kort introduktion til hvad et budget indeholder og hvordan du kommer i gang:
- Kortlæg dine indtægter
Dette indebærer fast løn, pension, SU og lignende indtægter du modtager hver måned.
- Find dine faste udgifter
Dine udgifter til husleje, vand, varme, el, abonnementer og eventuelt afbetaling på lån.
- Find de variable udgifter
Her skal du finde de udgifter, som varierer fra måned til måned. Dette kan f.eks. være dit forbrug til mad, fritidsaktiviteter, forbrugsvarer osv.
- Beregn dit rådighedsbeløb
Det summerede beløb, der er tilbage, når både de faste og variable udgifter er trukket fra.
- Afsæt faste beløber til hver post
Gør det klart i dit budget, hvad du vil bruge på dine poster under variable udgifter. Sæt gerne et loft for hvor meget du maksimalt må forbruge.
- Sørg for balance i budgettet
Dit budget må ikke være i minus, når du har lavet dine udregninger og fundet dit rådighedsbeløb.
- Eftertjek og opdater løbende dit budget
Sørg for at overholde budgettet og eftertjek, at du har lagt et realistisk budget. Sker der ændringer i din privatøkonomi, sørg da for at opdatere dit budget.
Vil du vide mere om hvordan du ligger et ordentligt budget, har vi skrevet meget mere om det her.
Dette skal du være opmærksom på
Har du flere lån? I så fald er et andet godt råd nemlig, at gennemgå samtlige lån med henblik på at minimere antallet af dyre lån. I dag findes der utallige muligheder på lånemarkedet, hvorfor det tit og ofte kan være udfordrende at skelne mellem hvilke fordele og ulemper, der ved de forskellige lånetyper. Dog er det generelt vigtigt, du har fokus på de omkostninger, der er forbundet med at optage et lån. Mange danskere er nemlig ikke umiddelbart klar over de pågældende omkostninger, der i sidste ende giver den endelige tilbagebetalingspris.
Vi anbefaler i den forbindelse, at du laver et rentetjek på dine nuværende lån for at undersøge, om det kan betale sig at finde et lån med en billigere rente hos din bank eller anden udbyder. Opdager du i den forbindelse, at der rent faktisk findes billigere alternativer, og at du pludselig står med et nyt og bedre lånetilbud, har du flere muligheder.
Du kan nemlig både flytte bank eller låneudbyder, hvis det giver mening for din privatøkonomi. Du kan også gå til din egen bank eller udbyder og præsentere et specifikt lånetilbud, for derefter at forhandle om renten eller de øvrige låneomkostninger.
Er du endt i en ond gældsspiral på grund af flere forskellige lån, kan du eventuelt overveje om det vil være en fordel for dig, at samle de forskellige lån ét sted. Her er der nemlig også mulighed for et samlelån hos en låneudbyder, hvor man kan opnå en samlet set lavere rente samtidig med, at man slipper for at betale gebyrer til flere kreditorer.
I den forbindelse kan du undersøge mulighederne for privatøkonomi rådgivning nærmere, hvis du har brug for hjælp til at afvikle din gæld.
Ofte stillede spørgsmål om privatøkonomi
En privatøkonomi er faktisk bare en samlet betegnelse for din personlige økonomi. Det vil sige dine indtægter og udgifter, men også gæld og aktiver såsom hus og bil.
Har du en forholdsvis lav indkomst, et lavt rådighedsbeløb og ikke mindst gæld? Så kan du som tidligere nævnt få gratis rådgivning til din privatøkonomi hos Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning. Derudover findes der også andre danske organisationer, der tilbyder gratis rådgivning.
Det er vigtigt at have styr på sin privatøkonomi, således at man undgår overforbrug, kan spare op og sikre dine økonomiske muligheder i fremtiden.