Hvem tager lån til ferie eller rejser?

Denne analyse fra LoanScouter udforsker, hvem der typisk tager lån til ferie eller rejser, baseret på data indsamlet i perioden fra 1. april til 30. april 2024. Rapporten giver indsigt i kundernes demografiske karakteristika og låneformål, og belyser hvilke segmenter af befolkningen der vælger at finansiere deres rejser gennem lån.

Fordeling efter køn

Dataene viser, at 60,06 % af låntagerne er mænd, mens 39,94 % er kvinder. Dette indikerer, at mænd i højere grad end kvinder benytter lån til at finansiere deres ferier og rejser. Det kan skyldes flere faktorer, såsom forskelle i indkomstniveauer eller en større villighed blandt mænd til at påtage sig gæld for oplevelser. Det er også muligt, at mænd oftere ser lån som en praktisk løsning for at realisere deres rejseplaner uden at skulle vente på at spare pengene op.

Fordeling efter køn
Fordeling efter køn

Fordeling efter alder

Aldersfordelingen blandt dem, der tager lån til ferie eller rejser, viser, at den største andel er mellem 18-29 år (31,93 %), efterfulgt af 30-39 årige (25,11 %). Der er en gradvis nedgang i andelen af låntagere med stigende alder, hvor de ældre generationer udgør en mindre del af låntagerne. Denne aldersfordeling tyder på, at yngre personer er mere tilbøjelige til at tage lån for at finansiere rejser og ferier. Dette kan skyldes en større tilbøjelighed til at prioritere oplevelser og eventyr i ungdommen, eller at yngre generationer har en anden tilgang til gæld og finansiering. Yngre mennesker har ofte færre opsparinger og er derfor mere afhængige af lån til at finansiere større udgifter som rejser. 

Fordeling efter alder
Fordeling efter alder

Fordeling efter bopæl

En stor del af låntagerne bor i Region Hovedstaden, som har den største andel af lån til ferie og rejser. Region Syddanmark og Region Midtjylland følger efter med betydelige andele. Det er bemærkelsesværdigt, at disse regioner viser en højere tilbøjelighed til at tage lån, hvilket kan skyldes deres økonomiske aktivitet og befolkningstæthed. Grønland har den mindste andel, hvilket kan afspejle forskelle i befolkningens størrelse og økonomiske forhold. Disse data indikerer, at geografiske faktorer spiller en rolle i, hvor tilbøjelige folk er til at tage lån til ferie og rejser.

Fordeling efter bopæl
Fordeling efter bopæl

Fordeling efter ansættelsesforhold

De fleste låntagere er lønmodtagere (66,75 %), hvilket viser, at personer med fast indkomst hyppigst tager lån til ferie og rejser.

Pensionister udgør 15,15 %, mens studerende står for 8,76 %. Ledere og selvstændige/freelancere udgør mindre andele, henholdsvis 4,85 % og 2,01 %.

Lærlinge og personer med tidsbegrænset ansættelse har de mindste andele, men er stadig repræsenteret. Dette indikerer, at lån til rejser benyttes bredt på tværs af forskellige ansættelsesforhold.

Fordeling efter ansættelsesforhold
Fordeling efter ansættelsesforhold

Fordeling efter formål

Lån til ferie eller oplevelser udgør 12,25 % af alle låneformål.

Det er interessant at bemærke, at dette formål kun overgås af andre lån til boligindskud (14,49 %), renovering/reparation (13,47 %), refinansiering (13,37 %), og bilkøb (12,69 %). Denne prioritering viser, at mange ser værdien i at bruge lån til at forbedre deres livskvalitet gennem oplevelser.

Derudover kan det indikere en trend, hvor folk foretrækker at opleve nu og betale senere, frem for at udsætte rejser indtil de har sparet nok op. Sammenlignet med mere traditionelle formål, som boligindskud og renovering, viser denne data en diversificering i, hvordan lån anvendes i dag.

Fordeling efter formål
Fordeling efter formål

Konklusion

Lån til ferie og rejser tages primært af yngre mænd, der bor i Region Hovedstaden, og som har fast arbejde. Disse lån repræsenterer en betydelig andel af det samlede lånemarked, hvilket viser, at mange mennesker er villige til at finansiere deres ferier gennem lån.

Det er tydeligt, at der er en stigende tendens blandt yngre generationer til at prioritere oplevelser og rejser, selvom det kræver at tage lån. Dette viser en ændring i forbrugsmønstre, hvor oplevelser vægtes højere end traditionel opsparing

Andreas Linde, finansiel ekspert og CEO hos LoanScouter.

Denne analyse understøtter, at låntagning til ferie og rejser er en væsentlig del af det moderne forbrugsmønster, og LoanScouter ser en fortsat vækst i denne trend i fremtiden.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
LoanScouter > Nyheder > Hvem tager lån til ferie eller rejser?